Skip to main content

Verslag bezoek Pronk Tulpen 9 april 2025



2025 Excursieverslag van Pronk Tulpenbeleving in Avenhorn en lunchen bij Chinees restaurant De Lange Muur in De Goorn op woensdag 9 april 2025.

Woensdag 9 april begon de morgen pittig koud met een straffe wind en was de zon nog nergens te zien. Tegen 10 uur waren alle deelnemers gearriveerd bij Pronk Tulpen. Binnen was een hal voorzien als ontvangst gedeelte met stoelen en een videoscherm. De koffie en thee stonden naar keuze klaar en de stroopwafel ging er wel in na de reis naar Avenhorn. Colinda vertelde in haar introductie over het bedrijf waarna de videofilm werd gestart. Samen met haar schoonmoeder Liesbeth waren zij vandaag onze gidsen door het bedrijf.

De broers Bas en Tom Pronk runnen dit prachtige bedrijf. Hun partners Karlijn en Colinda hebben de tulpenbeleving in het leven geroepen omdat ze ontzettend trots zijn op hun mannen.

Na deze eerste uitleg, de vele vragen met duidelijke antwoorden, zijn we goed op de hoogte van de groei en bloei van de tulp.

De tulpen die wij op de bollenvelden zien worden zodra de bloem groot en rijp is ‘gekopt’

door een kopmachine. De bloemkoppen blijven tegenwoordig in de tussenpaden liggen en composteren vanzelf. Nu volgt de periode dat de bol zijn energie kan gebruiken voor de aangroei van nieuwe zaailingen. De bollen liggen tussen ‘een onder en boven’ net. Na het ophalen van de netten worden de bollen er tussenuit geschud. De kunststof netten worden opgerold en zijn weer bruikbaar voor het nieuwe seizoen. De tulpen op het land zijn dus niet voor de verkoop ‘voor in de vaas’ zoals veel wordt gedacht. Deze zijn enkel voor de aangroei van ‘nieuwe bollen’. Na het bollen rapen op het land begint het ‘bollenpellen’ in de schuur en worden de grote bollen later gebruik in de kas, om te broeien en op te kweken als snijtulp. De nieuwe aangegroeide kleine bolletjes aan de grote bol zijn ‘het nieuwe plantgoed’ voor het komend jaar op het land.

De jassen konden aanblijven want een groot bedrijf is uiteraard niet op kamertemperatuur.

Zeker niet als het om bloemen gaat. We kregen deze ochtend, verdeeld in twee groepen, een bijzondere kijk achter de schermen en op de werkvloer. We keken met recht over de werkvloer vanaf een eerste etage na eerst een steile trap genomen te hebben.

Het tulpenproces begint wanneer de bollen zijn opgeplant in de zwarte kratjes. Ze worden eerst twee weken in de bewortelingscel bewaard en daarna gaan ze naar de kas om nog drie weken te kunnen gaan bloeien. In de kas staan ze eerst één week in de eerste laag -onder het led-licht-, daarna krijgen ze nog twee weken daglicht om te groeien tot een volwassen tulp. Dit proces gaat via stellages van de begane grond, via een vernuftig liftsysteem op rolbanen, computer gestuurd, het hele kweektraject door.

Alles gaat via een ‘watercultuur’ en computergestuurd. Het bedrijf gebruikt geen chemische middelen. Er worden andere middelen gebruikt die niet schadelijk zijn want de bol is kwetsbaar. Het bedrijf is een ‘groen label’ kas waarbij meer keurmerken zijn vereist en is energie zuinig.

De meeste tulpen gaan naar de veiling in Aalsmeer waarna ze de volgende dag al in het buitenland in de winkels te koop zijn. Ook Duitsland is een groot afzet gebied.

In de onderlinge gesprekken tijdens de excursie kwam regelmatig de enorme financiële investering ter sprake. In de tulpensector wordt volop gewerkt aan nieuwe technieken en innovatie. En dat was goed te zien aan de kratten-stapel-robot. Verder vernuftige sorteermachines die van iedere tulp een opname maken, laserlichtjes die de tulp met bol op de juiste band brengen inzake, te kort, te licht van gewicht of precies zoals het hoort.

Dan volgt het bossen. Dit gebeurt ook vol automatisch. Aan het eind van de band worden vijf bossen vakkundig in papier gerold en per 4/5 grote wikkels in veilingkratten gezet op een transportrek. Dit verpakken van de tulpen gaat niet machinaal en wordt nog echt door mensenhanden gedaan.

De totale teelt is zo’n 55 ha, waarvan 45 ha. in de Flevopolder en 10 ha. in Nieuw Zeeland. De broeierij waar de tulp naar volwassenheid groeit vindt plaats in Avenhorn. Jaarlijks, van oktober tot en met mei worden er ongeveer 25 miljoen tulpen geproduceerd.

Daarvan heeft u als deelnemer zelf tulpen aan de bol naar eigen keuze mogen plukken voor thuis, om na te genieten van een prachtige kijk achter de schermen van de tulp.

Iedereen was het er over eens dat er ‘achter een bosje tulpen kopen in de winkel’ een wereld van ‘bewondering’ en liefde voor het werk zit.

We namen afscheid van Liesbeth en Colinda met veel dank voor alle uitleg en de gastvrijheid in hun prachtige bedrijf.

Tegen half één werd het tijd om de inwendige mens te gaan versterken en reden we naar het Chinees Restaurant De Lange Muur op ca. 3 km. afstand. Daar kon er gezellig nagepraat worden over de ochtend. Tafeltjes van 4, 6, 8 personen of zelfs met elkaar om de ronde tafel. Het was allemaal keurig ingedekt. De sfeer zat er goed in. Wat een teamwork was er bij de bediening om bij 50 mensen alles aan schalen op tafel te serveren. Tijdens het genieten van de heerlijke gerechten met de nodige frisdranken, bier en wijntjes waren er mooie gesprekken. Over de werkvloer van vroeger en passeerden vele namen van oud collega’s de revue. Veel activiteiten werden besproken waarbij men er zeker van is dat de VO-ING toch wel erg veel oog heeft voor bijzondere excursies die je alleen niet kan ondernemen.

Na de afsluiter, een lekkere ijscoupe, koffie of thee en een schaaltje met bonbons en snoepjes op tafel, kwam aan de gezelligheid van deze activiteit een einde in zicht en nam men met een ‘tot een volgende keer’ afscheid van elkaar. Ook hier konden we afsluiten met een grote dank voor de gastvrijheid aan meneer,- die de kok was in de keuken -, mevrouw en haar drie jonge mensen in de bediening van die middag.

Wij, André en Greet hebben genoten van uw aanwezigheid, nieuwsgierigheid, enthousiasme en gezelligheid. Graag tot ziens bij onze volgende excursies.

Noteer de data al vast in uw agenda en houd de website in de gaten vanaf begin augustus.

De Broeker Veiling in Broek op Langedijk - Opa en Omadag- 60 personen zaterdag 11 oktober 2025

De Broeker Veiling in Broek op Langedijk - VO-ING seniorendag voor 55 personen. donderdag 16 oktober 2025

Lees meer …Verslag bezoek Pronk Tulpen 9 april 2025

  • Aangemaakt op .

5 Maart 2025: bezoek oude ambachtenmuseum Ter Schuur



Verslag bezoek oude ambachtenmuseum.

Het stroomde lekker vol in het museum der oude ambachten op den 5e maart van het jaar 2025. Bijna waren we terug in de tijd zonder internet, zonder elektriciteit, zonder mobiele telefoon. We werden er flink nostalgisch van bij de afsluitende borrel. Verbazing hoe onze opa’s en oma’s in die tijd het toch voor elkaar kregen de mooiste creaties het voetlicht te laten zien. Maar ook de mindere kanten van het werk dat voor geest en lichaam zwaar belastend was. Het motto: de goede oude tijd krijgt toch een hele andere wending als je langs de vele oude ambachten loopt.
Bij de ontvangst waar toch wel weer de herkenning van oud-collega’s aanwezig was kregen we een stukje geschiedenis van het museum te horen. Dat het begon met een uit de hand gelopen hobby kan je na een rondgang door het museum nauwelijks bevatten. Voor de meesten onder ons was het toch een feest van herkenning. De kreten “weet je nog wel” en “o ja, dat kan ik me nog herinneren, dat deed mijn moeder ook al tijd” hoorde je veelvuldig.
Omdat de tijd van het jaar het toe liet was er voor ons afsluitend een mooi stamppot buffet. Goed passend in de tijd die we net hadden doorgewandeld.

Fotografie: Rob Mooijen 

Lees meer …5 Maart 2025: bezoek oude ambachtenmuseum Ter Schuur

  • Aangemaakt op .

12 Maart 2025: Bedrijfsbezoek ASML in Veldhoven



12 maart 2025: Bedrijfsbezoek ASML in Veldhoven

Op 12 maart j.l. hebben we met een groep van bijna 50 deelnemers een bezoek gebracht aan een Nederlands bedrijf dat als de grootste wereldspeler op het gebied van de chipindustrie mag worden gezien.

ASML heeft ons in de gelegenheid gesteld om een kijkje in de “Chip” keuken te mogen nemen.
We werden vroeg in de middag in de foyer ontvangen. Onder het genot van een kopje koffie/thee met wat lekkers werd er eerst door de deelnemers gezellig gepraat.
Om 13.15 uur stipt kregen we, in een mooie ruimte, een interessante presentatie, gegeven door 2 ASML ambassadeurs.

Enno en Hendrik namen ons mee door de geschiedenis van deze mooie onderneming. Er werd uiteengezet hoe een chipmachine wordt gemaakt en welke onderdelen hier een cruciale rol in spelen.
Door de hoogwaardige technologie die er wordt gebruikt hangt er een, niet gering prijskaartje, aan het eindproduct.
Het “paradepaardje” wat ASML momenteel produceert moet dan ook ca 300 miljoen euro’s kosten. Geloof me of niet, hier is toch echt een markt voor.

Tijdens de presentatie werden door de deelnemers heel wat vragen gesteld waaruit blijkt dat er veel interesse werd getoond. De 45 minuten die voor deze presentatie waren ingeruimd bleken uiteindelijk te kort te zijn.

Na deze presentatie kregen we een drankje aangeboden wat goed in de smaak viel.
Vervolgens bezochten we, in 3 groepen, het Experience centre.

In deze ruimte, die een beetje lijkt op een cleanroom, stonden diverse onderdelen opgesteld die in het eindproduct, de chipmachines, worden geplaatst.
Een 3D animatiefilm gaf de binnenkant van de chipmachine weer en liet zien hoe de diverse onderdelen werkten. Het soms toch wel technische verhaal werd op een duidelijke manier gevisualiseerd.
Spiegels, lasers, tin druppels, wafers en lenzen zijn een paar componenten die de chipmachine maken tot wat hij is.

De ontdekkingsreis door het Experience Centre eindigde om half 4. Het had wat ons betreft gerust wat langer mogen duren maar, overigens begrijpelijk, de strakke planning die ASML hanteert liet dit jammer genoeg niet toe.

Uit de reacties van de deelnemers bleek dat men het als zeer bijzonder en erg leuk hebben gevonden om deel te kunnen nemen aan dit bedrijfsbezoek. Een ervaring rijker ging iedereen vervolgens weer naar huis
We mogen ons, als activiteiten commissie Rayon team zuid, van VO-ING gelukkig prijzen dat het ons is gelukt om deze activiteit te kunnen organiseren.
Er is inmiddels een wachtlijst van 2 jaar om op deze manier een bezoek aan ASML te kunnen brengen.

We vonden het fijn dat jullie er waren en hopen jullie bij een van onze volgende activiteiten weer te mogen ontmoeten.

Joost Dirckx en Ben Kolsteren

Lees meer …12 Maart 2025: Bedrijfsbezoek ASML in Veldhoven

  • Aangemaakt op .

Donderdag 6 februari 2025; de eerste VO-ING Klaverjasdrive met Amsterdams én Rotterdams

Donderdag 6 februari 2025; de eerste VO-ING Klaverjasdrive met Amsterdams én Rotterdams

Na alleen maar bridgedrives organiseren, waagden we ons voor het eerst aan het opzetten van een klaverjasdrive… Slechts 22 giganten hadden voldoende moed om zich voor deze slijtageslag op te geven. Helaas moesten vier giganten zich om medische redenen kort voor de 6e afmelden. Dus vochten in hartje Amsterdam negen vaste paren om de eer.

Voor de organisatie was de uitdaging groot: we wilden de deelnemers namelijk zoveel mogelijk hun eigen gewenste spel (Amsterdams of Rotterdams) laten spelen.

We onderscheid vier verschillende ‘groepen’:
Eén paar dat het liefst alleen Rotterdams speelde;
Vier paren die graag uitsluitend Amsterdams spelen;
Drie paren met een voorkeur voor Amsterdams;
Eén paar dat ik had samengesteld uit twee spelers die zich zonder partner hadden opgegeven, waarvan de één bij voorkeur Amsterdams speelde en de ander liever Rotterdams…

Zowel mijn bridgevriend, Ron Jedema, en ik, stelden na afloop vast dat ondanks deze twee totaal verschillende bloedgroepen de hoeveelheid lachsalvo’s duidelijk hoger lag dan van de gemiddelde bridgedrive. Ja, dat geldt ook voor de uitgestoten decibels tijdens het lachen.

Ook het eindsignaal van een ronde leidde tot grote hilariteit: op dat moment werd het spel namelijk onmiddellijk gestaakt en golden alleen de gespeelde slagen die dicht lagen! Als de eerste slag of slagen waren gemaakt door het spelende paar, was dat een pit! Of als het signaal ging nét nadat een speler had gezegd: ‘Harten is troef’, was hij nat, omdat er nog geen slag was gespeeld en beide paren dus evenveel punten hadden: nul!

Omdat vrijwel alle deelnemers graag volgend jaar op herhaling gaan, denk ik nu al na over twee aanpassingen in het reglement…

Naast de verschillende troefverplichtingen van het Amsterdams en Rotterdams, géén troefverplichting opleggen. Als je niet kunt bekennen mag je bijspelen wat je wilt, dus ook wel of niet (onder- of overtroeven)… Feitelijk dezelfde vrijheid die geldt voor het edele bridgespel.
Omdat ik niet graag schud en geef, bedacht ik de regel dat het eerste spel van elke nieuwe ronde de oudste speler die klus moet klaren. Dat bleek, met groeiend plezier van mijn tafelgenoten, aan alle tafels ikzelf te zijn. Dat plezier verstomde na mijn aankondiging dat volgend jaar de speler met de oudste kop het eerst schudt en geeft…
Ik (Rob) sluit af met een groot compliment voor het paar dat het consistents heeft gespeeld: Ron en Rob. Zij waren de enigen die alle ronden verloren…

Wat wél in stand blijft: het bezoek aan Puccini Bomboni tijdens de voorafgaande stadswandeling!

Rangnr

VO-ING Uitslag Klaverjasdrive

Gemiddeld

1e

Pieter Springer en Edwin Sebregts

164

2e

Ben en Harry Hooijmans

115

3e

Peter en Ronald Wiekenkamp

65

4e

Wim Maton en Gerard van Bremen

20

5e

Monique en Frank de Melker

19

6e

Ludo en Jan Straat

6

7e

Riek Willemsen en Yvonne Duitz

-28

8e

Paul Panhuizen en Hans Burger

-84

9e

Ron Jedema en Rob Stravers

-277

Lees meer …Donderdag 6 februari 2025; de eerste VO-ING Klaverjasdrive met Amsterdams én Rotterdams

  • Aangemaakt op .

Verslag bezoek aan de stad Zutphen op 19 november 2024



Verslag bezoek aan de stad Zutphen op 19 november 2024

Op 19 november hebben 45 leden de Hanzestad Zutphen bezocht. Na publicatie van de activiteit was de inschrijving al na enkele uren volgeboekt. Na de koffie bij restaurant By Chiel, naast de Walburgiskerk, hebben we met gidsen een rondleiding door de monumentale stad Zutphen gehad. Na de, voortreffelijke, lunch hebben we de beroemde Walburgiskerk bezocht onder begeleiding van gidsen. Uiteraard hebben we ook de beroemde bibliotheek de Librije bezocht en uitvoerige uitleg van de gidsen gekregen. De boeken die daar liggen zijn gedrukt tussen 1850 en 1890, iets om goed over na te denken. Een geslaagd bezoek aan deze prachtige stad en dit ondanks de regen.

Lees meer …Verslag bezoek aan de stad Zutphen op 19 november 2024

  • Aangemaakt op .