Slider

Woensdag 18 april 2018
Bezoek aan Agriport bij Barendse Paprika’s DC (Dutch Color –Oranje paprika’s) te Middenmeer en Munster Flowers (tulpen) te Slootdorp.

Voor half tien verzamelden zich de eerste mensen van deze excursiedag bij Agriport op een prachtige zonovergoten ochtend. Op de parkeerplaats werden wij ontvangen door de enthousiaste eigenaresse Petra Barendse. Zij begeleidde de groep door een heel lange gang van het kassencomplex naar hun kantine. Daar stonden de koffie of thee met stroopwafels klaar en schaaltjes gesneden oranje paprika’s op de tafels. In deze ontvangstruimte werd de videopresentatie over het bedrijf gegeven. Voordat wij de paprikakas in mochten kregen wij uitleg inzake onze veiligheid over het vol automatische karrentransport. Dit ging gepaard met de nodige piepjes inzake “pas op, transport.” Ook werden wij in witte jassen gestoken en moesten de blauwe beschermers om de schoenen. Daarna konden we met elkaar de kas in waar de oranje paprika’s groeien. Hier kregen we nadere uitleg van Petra. Zij legde uit dat de bloemen van de paprika zowel mannelijk als vrouwelijk zijn. Bovendien groeien er wel 85 kilo paprika’s aan één plant. Barendse-DC teelt jaarrond oranje paprika’s. Het seizoen loopt van november tot november. De jonge planten worden in november in de kas geplant. De eerste oranje paprika’s worden in maart geoogst. In de teelt van paprika’s wordt gestreefd naar kwaliteit en duurzaamheid. De teelt vindt plaats in gesloten systemen. Dat wil zeggen dat energie zo efficiënt mogelijk wordt gebruikt en de milieubelasting minimaal is. Het gebruikte water wordt hergebruikt. Ziekten worden biologisch bestreden. Hiervoor wordt het gewas continu gemonitord.
Zodra van het onderste deel van de plant de paprika’s zijn geplukt gaan de bladeren slap hangen. Dit deel van de plant heeft dan zijn werk gedaan en komt de voeding de rest van hoger groeiende plant ten goede. Voor het plukken worden dan ook karretjes met schaarliften gebruikt. En alsof we nog nooit een paprika hadden gezien werd er behoorlijk veel gefotografeerd. Het bedrijf teelt verder rode en gele paprika’s. De groene paprika is namelijk de niet rijpe en daardoor nog niet gekleurde versie. Daarna liepen we door een lange gang naar een gedeelte waar de Snoep-tomaatjes gekweekt worden. Deze kas konden wij niet in maar wel een blik werpen door de deuren. Wel konden wij de groei van de tomaatjes van “bovenaf” bewonderen. Als biologische insectenbestrijding worden hommels ingezet. Via een wandeling door de energiecentrale kwam er hier een einde aan deze presentatie en liepen wij om 12.30 uur weer naar de auto’s.

Wist u …

  • dat de bloemen van de paprikaplant vrouwelijk en mannelijk gelijk zijn en prachtig wit van kleur zijn.
  • de beste manier om een sexy huid te krijgen is het eten van paprika’s, hete pepers en spinazie. Het effect van een groentedieet is al na 5 dagen zichtbaar.

Groene paprika:

De groene paprika heeft een specifiek pittige en kruidige smaak. Het is ook vaak de onrijpe niet doorgekleurde paprika. Darmkrampen komen vaker voor na het eten van deze rauwe groene paprika en komt voornamelijk door de schil. Dit kan men oplossen door de paprika even te verwarmen en het velletje te verwijderen. Rode paprika: De rode paprika wordt in Noordwest-Europa het meest gebruikt. Gele paprika: De gele paprika is een zachte, zoete paprika. Oranje paprika: De oranje paprika heeft de zoetste smaak van allemaal en is daardoor uitermate geschikt om rauw te eten. Deze kleur paprika is een kruising van de rode en gele variant.

Daarna moest ieder een korte autorit maken om bij de firma Munster in Slootdorp te komen, waar de lunch voor ons klaar stond. En die lunch liet een ieder zich goed smaken. Ook hier was er weer een videopresentatie over het bedrijf en over “van tulpenbol tot bloem” een cyclus van drie weken.
Kwekerij Siem Munster is een oer Hollands familiebedrijf, dat in 1906 is opgericht en op dit moment door de vierde generatie Munster wordt geleid.
Er worden hier tulpen gekweekt op aarde en niet op water. Het voordeel hiervan is dat de kwaliteit van de tulp een sterkere en dikkere steel en betere bloem geeft.
Met een team van medewerkers dat in aantal varieert van 3 tot 30, afhankelijk van het seizoen, zorgen zij ervoor dat er jaarlijks zo’n 8 miljoen tulpen afgeleverd kunnen worden. Naast de bloemen teelt kwekerij Munster circa 40 hectare bollen op het land, deels om in de eigen kas tot tulp te kweken en deels voor de verkoop aan derden. Behalve de tulpenkwekerij is er ook een akkerbouwtak. Jaarlijks telen zij circa 13 hectare Spunta pootaardappelen die geëxporteerd worden naar landen als Algerije, Israel, Saoudi Arabië en Jamaica. Daarnaast worden er tarwe, graszaad en suikerbieten verbouwd.

Wij hadden helaas de pech dat de meeste tulpen al verwerkt waren zodat de kascomplexen bijna leeg waren. Buiten stonden de tulpen nog niet in bloei vanwege de lange periode met kou. Binnen aan de verwerkingsband konden wij die dag nog zien hoe het traject van plukken tot aan het bossen in zijn werk ging.
De tulpen worden met bol en al uit de grond getrokken en worden handmatig op een machine gelegd die de bol halveert zodat er twee centimeter meer steel overblijft. En dat kan soms net gunstiger zijn voor de veilingprijs.

Daarna zijn wij het bedrijf verder doorgelopen en werd ons een aantal koelcellen getoond waar de geboste tulpen in veilingkratten bewaard werden voor ze naar de veiling gaan.
Na het bedrijf bezichtigd te hebben stonden er als afsluiting van deze dag koffie of thee met Petit fours klaar. Er konden na afloop ook bosjes tulpen gekocht worden.
Al met al een zeer geslaagde dag waarin we veel gezien hebben en ging men tevreden naar huis.

Tekst en ©foto’s: André Hoffman en Greet Hoffman-Weijtze

­