Slider

Op woensdag 6 juni 2018 verzamelden zich tussen 10 en 10.30 uur 54 personen bij de terminal van de TESO in Den Helder voor een dagje Texel. De nieuwe veerboot de Texelstroom bracht ons binnen een half uur naar de veerhaven van Texel. Daar stond een bus voor ons klaar en voegden zich nog vier personen bij onze groep. Met een groep van 58 personen vertrok de bus naar Oude-Schild.

Museum Kaap-Skil
Hier had men de keuze om het Museum Kaap-Skil te bezoeken of Oude-Schild te verkennen. In het museum kon men archeologische vondsten uit schepen welke in de Waddenzee vergaan waren bekijken. Er was en speciale uitleg over het palmhoutwrak (schip met een lading palmhout), waarbij ook een goed geconserveerde zijden japon gevonden is. In de kelder van het museum is een heel groot panorama van de rede van Texel te zien. Vanaf deze rede vertrokken sinds 1600 de V.O.C. schepen naar Indië. Buiten, aan de achterzijde van het museum, waren huisjes ingericht met spullen uit grootmoeders tijd en opgedoken scheepsonderdelen. De molen was buiten bedrijf, men was bezig de kap met nieuw riet te dekken. Normaal is de molen in bedrijf en wekt men er elektriciteit mee op. Na het museumbezoek ging men via een hoge trap de dijk over naar Restaurant ´t Pakhuus. Hier genoten allen van een smakelijke vislunch.

Kotter
Om 14.00 uur wachtte de garnalenkotter op ons welke tegenover het restaurant aangemeerd lag. In een vaartocht van ongeveer twee uur werd het nodige door de schipper verteld en op garnalen gevist. Deze werden aan boord gekookt en machinaal gesorteerd op bijvangst, heel veel jonge platvis, kreeften en krabbetjes. Nu wordt de bijvangst nog terug gezet in zee. Komende jaren gaat dat veranderen en moet ook de bijvangst mee aan land waar ze vernietigd wordt naar nieuwe regels van de EU. Aan het eind van de vaart kon iedereen een zak gekookte garnaaltjes meenemen om thuis te pellen. Iets wat nog een heel priegel werk is. Om 16.15 uur stond de touringcar klaar, welke ons in een mooie busrit over het eiland naar Strandpaviljoen 17 bracht. Vanaf 17.00 uur hebben wij hier genoten van een uitstekend uitgebreide barbecue. Op tijd stond de bus weer klaar om ons naar de Veerhaven te brengen.
Met de laatste boot om 21.00 uur die dag keerden wij terug naar het vaste land. Ieder ging na een mooie zonnige dag tevreden naar huis.

Foto’s en tekst André Hoffman en Greet Hoffman-Weijtze

­