Slider

Dit evenement, dat was georganiseerd door de Activiteitencommissie Rayon Zuid, was in een recordtempo van één dag volgeboekt met 60 leden van VO-ING; helaas moesten we zelfs nog een wachtlijst aanmaken met nog eens 30 personen. Dus de druk was hoog bij de activiteitencommissie om er een geslaagd evenement van te maken. En dat is het geworden!!

Om 9.30 uur werden de uiteindelijk 58 deelnemers ontvangen bij Hotel Restaurant Van der Valk in Vught met een kopje koffie of thee en een overheerlijke Bossche Bol van Jan de Groot. Een van de belangrijke gespreksonderwerpen tijdens de koffie was de weersverwachting. Veel gasten die uit het westen van het land kwamen, hadden al de nodige pittige regen- en onweersbuien doorstaan en de app van Buienradar op de mobiele telefoon werd dus heel vaak bekeken. Om half elf stapten we in een luxe touringcar die ons bracht naar Nationaal Monument Kamp Vught. Paraplu’s en regenjacks ging voor alle zekerheid mee in de bus, maar de weersverwachting voor Den Bosch kwam er steeds beter uit te zien. Kamp Vught ligt direct naast de penitentiaire inrichting Vught waarin o.a. de EBI, de zwaarst bewaakte gevangenis van ons land ligt. Een groepsfoto met op de achtergrond de hoofdingang van de PI gaf de nodige hilariteit binnen de groep.

De rondleiding door Kamp Vught werd gedaan door twee uiterst bevlogen gidsen. Zij vertelden hun verhaal met een zekere emotie, waardoor iedereen na de rondgang danig onder de indruk was van hetgeen zich op deze locatie en daarbuiten tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld. Tegen half één stapten we in de bus die ons bracht naar het centrum van Den Bosch voor onze lunch bij Restaurant Van Puffelen in Uilenburg, één van de vele pittoreske gedeelten van Den Bosch. Iedereen liet zich de lunch lekker smaken. Na even de benen gestrekt te hebben gingen we van start met het middagprogramma. En….nog steeds prachtig weer! In 4 groepen gingen we voor de deur bij Van Puffelen in bootjes voor de rondvaart over de Binnendieze. De Binnendieze slingert zich grotendeels onder de huizen, winkels, straten en pleinen van Den Bosch. Onze historische vaartocht gaat dan ook voor een groot deel onder de grond. Een bijzondere ervaring met een mooie uitleg van de gids met soms grappige anekdotes over het ontstaan van ’s Hertogenbosch en de Binnendieze. Na de rondvaart van 50 minuten wachten 4 stadsgidsen de groepen op voor een rondwandeling door het centrum bovengronds. Ook hier weer uiterst enthousiaste vrijwilligers die erg bevlogen over de vele mooie en interessante plekjes van deze mooie stad kunnen vertellen. En vaak daardoor de factor tijd enigszins uit het oog verliezen.

Om 17.00 uur kwamen alle groepen weer samen bij de bus die ons weer bracht naar Van der Valk in Vught waar we ’s morgens deze mooie dag waren begonnen. In de Pianobar kon iedereen onder het genot van een lekker biertje of glaasje wijn nog met elkaar napraten over deze mooie en interessante dag. Want gezien de vele mooie reacties die we ontvingen heeft iedereen een leuk uitje Nationaal Monument Kamp Vught en ’s Hertogenbosch gehad. En ……. ieder krijgt wat ie verdient: het is de hele dag prachtig weer gebleven!

Ben Kolsteren
namens Activiteitencommissie Rayon Zuid

 

­