Slider

De activiteitencommissie van rayon Zuid organiseerde op woensdag 16 mei een activiteit in Zuid-Limburg en België waaraan door ruim 50 personen werd deelgenomen.

Om 09.00 uur werd, onder het genot van een kopje koffie of thee met een heerlijk stuk “Limburgse Vlaai”, in het Hotel van der Valk Stein-Urmond, het startschot gegeven voor een gevarieerde dag. De bus stond klaar en rond 10.00 uur vertrokken we naar de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. Hier kregen we een heldere en duidelijke uiteenzetting over de historie van deze indrukwekkende plek.  Aandachtig werd er geluisterd naar het verhaal wat ons werd verteld.

Daarna maakten we onder een stralend zonnetje, ieder op zijn of haar eigen manier, een wandeling over de begraafplaats. De rododendronstruiken stonden in volle bloei en zorgden met hun mooie kleuren voor een warme sfeer. Om 11.30 uur verzamelden we weer bij de bus om door te reizen naar restaurant “de Laathof” in Mesch om de lunch te gebruiken. Nadat we de aspergesoep en de broodjes hadden genuttigd, vetrokken we naar de Blégny-Mijn in België.  Hier hebben we ervaren hoe de mijnwerkers, ook wel “koempels” genoemd, hebben gewerkt onder vaak zware en barre omstandigheden.  Allereerst kregen we een film te zien waarin het ontstaan van de steenkool en de steenkolenmijn, werd vertoond. Vervolgens kregen we jasjes en helmen en werd de groep opgesplitst in tweeën. Met een gids gingen we “ondergronds” in dezelfde lift die jarenlang door de mijnwerkers werd gebruikt.

De eerste stop was op -/- 30 meter. Samen liepen we door de mijngangen en werd ons op een humoristische manier veel verteld over het werken en leven van de mijnwerker. Boren-hakken-zagen-dynamiet-transport, alle facetten werden belicht om daarna via een steile trap af te dalen naar het niveau van -/- 60 meter.  De gidsen bleven ons op een prachtige manier vertellen over het ondergrondse leven. Tijd om weer naar boven te gaan. De lift bracht ons weer naar het daglicht. Iedereen was behoorlijk onder de indruk van wat er zich op deze plek allemaal heeft afgespeeld. We nemen afscheid van onze gidsen en gaan, een ervaring rijker, terug naar Nederland. In restaurant “de Laathof” praten we nog even na onder het genot van een heerlijk glas, wijn, bier of fris, aangekleed met en een bittergarnituur.  Om 18.00 uur gaan we moe en voldaan richting restaurant v.d. Valk. Hiermee komt er een einde aan een mooie en enerverende dag die we graag voor de deelnemers hebben georganiseerd. Dank voor jullie aanwezigheid

Joost Dirckx, namens de activiteitencommissie Rayon Zuid.

 

­