Slider

Maandag 8 april: Bezoek Evangelische Broedergemeente, de Hernhutters, in Zeist

henr5 Kopienern2 Kopie      

Op maandag 8 april a.s. gaan wij met onze VO–ING leden weer gezellig en cultureel op stap.
Ditmaal is het doel van ons uitje een rondleiding langs/door de gebouwen van de Evangelische Broedergemeente, de Hernhutters, in Zeist.
Dit is een beweging, daterend uit de eerste helft van de 18e eeuw, die zich later in die eeuw ook vestigde in de tuinen van Slot Zeist, waar we nu nog de gebouwen/tuinen van deze Broedergemeente kunnen bezoeken.
Als onderdeel van deze rondleiding, die we doen onder auspiciën van ’t Gilde Zeist, zullen wij ook het Slot Zeist binnengaan.

Het programma van de dag ziet er als volgt uit:
Wij verzamelen in restaurant Figi, om 12 uur voor koffie en sandwiches en zullen daar als groep tot 13.30 verblijven.

Het adres van Figi is: Het Rond 2, 3701 HS, Zeist aan de rand van het winkelcentrum en tevens vlak bij Slot Zeist.
Hier is een parkeergarage pal naast en er is openbaar vervoer naar het centrum vanaf NS station Zeist.
Na de rondleiding (= wandeling), die om 14.00 uur begint en 2 uur zal duren, kunnen we teruglopen naar Figi, waar men afscheid kan nemen óf, voor diegenen die daar zin in hebben, nog gezellig met elkaar van een drankje (eigen rekening) en napraten genieten.

De kosten voor deelname zijn € 8,50 per persoon.
VO-ING betaalt een bedrag bij als subsidie om het totaal aan kosten geheel af te dekken.

Er kunnen maximaal 45 personen zich inschrijven voor deze activiteit.
De organisatie van deze dag is in handen van Aernout Goldberg, namens de rayons NW/MW.
Telefoonnummer: 06 26135150, dat vooraf gebeld kan worden voor nadere informatie of op de dag zelf voor enigerlei reis- of tijdshindernissen.

 

Na een aantal miezerige dagen was het donderdag 26 oktober jl. bijna de mooiste dag van de week.
Opa’s en Oma’s uit Heerenveen, Zwolle, Arnhem, Dordrecht, Hilversum, Amstelveen en Amsterdam kwamen met hun kleinkinderen helemaal naar Enkhuizen. Dat bleek soms nog een hele toer vanwege de vele wegomleidingen.

Om half elf was de ontvangst met koffie en appeltaart, in de Blauwe Zaal. Voor de kinderen was er chocomelk of fristie met ook een punt appeltaart, mmm lekker, en daar bleven weinig stukjes van over. Daarna was het tijd om het sprookjes park in te gaan. Om half één konden 16 opa’s, oma’s en 18 kleinkinderen aanschuiven voor een goed verzorgd broodbuffet. Er was voor elk wat wils en een lekkere kroket. Voor in de namiddag werden er bonnen uitgedeeld voor een patatje met saus en frisdrank.

Na de lunch had men weer de hele middag de gelegenheid om nogmaals alles nog uitgebreider te bekijken. Er reed een treintje waar veelvuldig een ritje mee gemaakt werd, men kon in het schommelschip en er was een parcours paardrijden. In oldtimers konden kinderen zelf aan het stuur om een rondje te maken. We luisterden naar zingende standbeelden, keken door de ruiten in een kabouterdorp, bezochten een vliegende heks. Voor de kleintjes waren er lieveheersbeestjes dobberbootjes, keken we naar een sprookjesmusical en vertelde Vadertje Tijd over de jaargetijden. De kinderboerderij, een voliere met allerlei kleurrijke vogels en een hele grote speeltuin waar de kinderen zich konden uitleven maakten de dag helemaal af.

Al met al een zeer geslaagde dag en iedereen heeft genoten
(André Hoffman)

View the embedded image gallery online at:
https://www.vo-ing.nl/verslagen2#sigProId651ac4465c

Met Oma & Opa of Oma of Opa en de Stoomtram naar Sinterklaas op zijn Pakjesboot in Medemblik.

Zaterdagmiddag 24 november 2018 verzamelden zich 76 Oma’s & Opa’s en 65 kleinkinderen, waaronder kleine Hulppietjes, bij de Museumstoomtram te Hoorn.
Het was mooi, rustig weer maar wel koud en daar was iedereen gelukkig op gekleed. Na het inchecken kon men een plaatsje zoeken in de drie gereserveerde wagons voor de VO-INGgroep. Onze groep was niet de enige die op bezoek gingen bij Sinterklaas. In totaal trok de stoomlocomotief van de Pakjestram zo’n tien wagons.

Om 14.15 uur floot de hoofdconducteur voor vertrek en vertrokken wij richting Medemblik. De stoom uit de locomotief maakte de rijtuigen lekker warm. Onderweg werd er op warme of koude chocolademelk of limonade met een speculaasje getrakteerd. In Wognum kwamen er Zwarte Pieten aan boord, die ons in de tram gezelschap hielden. Uiteraard werden er pepernoten uitgedeeld en fotomomentjes gehouden. De Pieten brachten ons in Medemblik naar de steiger waar de Pakjesboot 14 van Sinterklaas werd verwacht. We zagen de Pakjesboot met veel zwaaiende Pieten aankomen varen.
Nadat de pakjesboot aangelegd had mocht iedereen aan boord. Kinderen kregen binnen een plaatsje aan de versierde voorkant van de boot. Dit alles geflankeerd door veel fotograferende Opa’s, Oma’s en andere aanwezige ouders. Sinterklaas nam plaats op zijn mooie zetel en de Pieten zongen met alle kinderen Sinterklaasliedjes.

De sfeer zat er goed in en geen kind was bang voor Sinterklaas. Natuurlijk gingen wij ook een stukje meevaren en had Sint voor ieder kind een cadeautje. Na het bezoek aan Sinterklaas en weer terug aan de steiger in Medemblik gingen allen met de Stoomtram richting Hoorn. Onderweg stapten de Zwarte Pieten in Wognum weer uit. De Pakjestram kwam in het in donker op een sfeervol station Hoorn aan. Het was voor jong en oud een onvergetelijke Sinterklaasmiddag.

André Hoffman

View the embedded image gallery online at:
https://www.vo-ing.nl/verslagen2#sigProId241764bbd1

 

 

 

Op woensdag 6 juni 2018 verzamelden zich tussen 10 en 10.30 uur 54 personen bij de terminal van de TESO in Den Helder voor een dagje Texel. De nieuwe veerboot de Texelstroom bracht ons binnen een half uur naar de veerhaven van Texel. Daar stond een bus voor ons klaar en voegden zich nog vier personen bij onze groep. Met een groep van 58 personen vertrok de bus naar Oude-Schild.

Museum Kaap-Skil
Hier had men de keuze om het Museum Kaap-Skil te bezoeken of Oude-Schild te verkennen. In het museum kon men archeologische vondsten uit schepen welke in de Waddenzee vergaan waren bekijken. Er was en speciale uitleg over het palmhoutwrak (schip met een lading palmhout), waarbij ook een goed geconserveerde zijden japon gevonden is. In de kelder van het museum is een heel groot panorama van de rede van Texel te zien. Vanaf deze rede vertrokken sinds 1600 de V.O.C. schepen naar Indië. Buiten, aan de achterzijde van het museum, waren huisjes ingericht met spullen uit grootmoeders tijd en opgedoken scheepsonderdelen. De molen was buiten bedrijf, men was bezig de kap met nieuw riet te dekken. Normaal is de molen in bedrijf en wekt men er elektriciteit mee op. Na het museumbezoek ging men via een hoge trap de dijk over naar Restaurant ´t Pakhuus. Hier genoten allen van een smakelijke vislunch.

Kotter
Om 14.00 uur wachtte de garnalenkotter op ons welke tegenover het restaurant aangemeerd lag. In een vaartocht van ongeveer twee uur werd het nodige door de schipper verteld en op garnalen gevist. Deze werden aan boord gekookt en machinaal gesorteerd op bijvangst, heel veel jonge platvis, kreeften en krabbetjes. Nu wordt de bijvangst nog terug gezet in zee. Komende jaren gaat dat veranderen en moet ook de bijvangst mee aan land waar ze vernietigd wordt naar nieuwe regels van de EU. Aan het eind van de vaart kon iedereen een zak gekookte garnaaltjes meenemen om thuis te pellen. Iets wat nog een heel priegel werk is. Om 16.15 uur stond de touringcar klaar, welke ons in een mooie busrit over het eiland naar Strandpaviljoen 17 bracht. Vanaf 17.00 uur hebben wij hier genoten van een uitstekend uitgebreide barbecue. Op tijd stond de bus weer klaar om ons naar de Veerhaven te brengen.
Met de laatste boot om 21.00 uur die dag keerden wij terug naar het vaste land. Ieder ging na een mooie zonnige dag tevreden naar huis.

Foto’s en tekst André Hoffman en Greet Hoffman-Weijtze

View the embedded image gallery online at:
https://www.vo-ing.nl/verslagen2#sigProId84cd15c5d6

Op 31 oktober 2018 was het zo ver. We waren toen in Ootmarsum. Een plaats liggend in een mooie omgeving in Overijssel. 

Leuk centrum rondom de RK kerk met diverse winkels waar je kunstvoorwerpen kunt kopen. Alleen al het prachtige weer die dag verhoogde de sfeer.

Krentewegge
Wij werden ontvangen in Gasterij Oatmossche met koffie en een heerlijke verse Twentse krentewegge.
Daarna werden we rond geleid in de brouwerij. Leuke presentatie in een uiterst nette en schone brouwerij. Men brouwt daar authentiek bier zonder toevoeging van allerlei smaakstoffen en andere elementen die niet thuis horen in puur bier. En het smaakt nog lekker ook want uiteraard mochten wij dit bier uitgebreid proeven.

Glasblazerij
Na een uitgebreide en prima verzorgde lunch gingen wij naar Glasblazerij Hotmark.
De eigenaar, Mark van oorsprong een Brit, is behalve een vakman ook nog een echte showman.
Met veel grappen en grollen bracht hij ons kennis bij van het glasblazen en ter plekke zagen we ook hoe hij een mooie schaal en rode roos uit glas maakte.

Kortom deze dag werd als erg plezierig en goed georganiseerd ervaren door onze leden hetgeen bleek uit ontvangen mails en persoonlijke bedankjes.

View the embedded image gallery online at:
https://www.vo-ing.nl/verslagen2#sigProId1d7637f52b

­