Slider

Woensdag 18 april 2018
Bezoek aan Agriport bij Barendse Paprika’s DC (Dutch Color –Oranje paprika’s) te Middenmeer en Munster Flowers (tulpen) te Slootdorp.

Voor half tien verzamelden zich de eerste mensen van deze excursiedag bij Agriport op een prachtige zonovergoten ochtend. Op de parkeerplaats werden wij ontvangen door de enthousiaste eigenaresse Petra Barendse. Zij begeleidde de groep door een heel lange gang van het kassencomplex naar hun kantine. Daar stonden de koffie of thee met stroopwafels klaar en schaaltjes gesneden oranje paprika’s op de tafels. In deze ontvangstruimte werd de videopresentatie over het bedrijf gegeven. Voordat wij de paprikakas in mochten kregen wij uitleg inzake onze veiligheid over het vol automatische karrentransport. Dit ging gepaard met de nodige piepjes inzake “pas op, transport.” Ook werden wij in witte jassen gestoken en moesten de blauwe beschermers om de schoenen. Daarna konden we met elkaar de kas in waar de oranje paprika’s groeien. Hier kregen we nadere uitleg van Petra. Zij legde uit dat de bloemen van de paprika zowel mannelijk als vrouwelijk zijn. Bovendien groeien er wel 85 kilo paprika’s aan één plant. Barendse-DC teelt jaarrond oranje paprika’s. Het seizoen loopt van november tot november. De jonge planten worden in november in de kas geplant. De eerste oranje paprika’s worden in maart geoogst. In de teelt van paprika’s wordt gestreefd naar kwaliteit en duurzaamheid. De teelt vindt plaats in gesloten systemen. Dat wil zeggen dat energie zo efficiënt mogelijk wordt gebruikt en de milieubelasting minimaal is. Het gebruikte water wordt hergebruikt. Ziekten worden biologisch bestreden. Hiervoor wordt het gewas continu gemonitord.
Zodra van het onderste deel van de plant de paprika’s zijn geplukt gaan de bladeren slap hangen. Dit deel van de plant heeft dan zijn werk gedaan en komt de voeding de rest van hoger groeiende plant ten goede. Voor het plukken worden dan ook karretjes met schaarliften gebruikt. En alsof we nog nooit een paprika hadden gezien werd er behoorlijk veel gefotografeerd. Het bedrijf teelt verder rode en gele paprika’s. De groene paprika is namelijk de niet rijpe en daardoor nog niet gekleurde versie. Daarna liepen we door een lange gang naar een gedeelte waar de Snoep-tomaatjes gekweekt worden. Deze kas konden wij niet in maar wel een blik werpen door de deuren. Wel konden wij de groei van de tomaatjes van “bovenaf” bewonderen. Als biologische insectenbestrijding worden hommels ingezet. Via een wandeling door de energiecentrale kwam er hier een einde aan deze presentatie en liepen wij om 12.30 uur weer naar de auto’s.

Wist u …

  • dat de bloemen van de paprikaplant vrouwelijk en mannelijk gelijk zijn en prachtig wit van kleur zijn.
  • de beste manier om een sexy huid te krijgen is het eten van paprika’s, hete pepers en spinazie. Het effect van een groentedieet is al na 5 dagen zichtbaar.

Groene paprika:

De groene paprika heeft een specifiek pittige en kruidige smaak. Het is ook vaak de onrijpe niet doorgekleurde paprika. Darmkrampen komen vaker voor na het eten van deze rauwe groene paprika en komt voornamelijk door de schil. Dit kan men oplossen door de paprika even te verwarmen en het velletje te verwijderen. Rode paprika: De rode paprika wordt in Noordwest-Europa het meest gebruikt. Gele paprika: De gele paprika is een zachte, zoete paprika. Oranje paprika: De oranje paprika heeft de zoetste smaak van allemaal en is daardoor uitermate geschikt om rauw te eten. Deze kleur paprika is een kruising van de rode en gele variant.

Daarna moest ieder een korte autorit maken om bij de firma Munster in Slootdorp te komen, waar de lunch voor ons klaar stond. En die lunch liet een ieder zich goed smaken. Ook hier was er weer een videopresentatie over het bedrijf en over “van tulpenbol tot bloem” een cyclus van drie weken.
Kwekerij Siem Munster is een oer Hollands familiebedrijf, dat in 1906 is opgericht en op dit moment door de vierde generatie Munster wordt geleid.
Er worden hier tulpen gekweekt op aarde en niet op water. Het voordeel hiervan is dat de kwaliteit van de tulp een sterkere en dikkere steel en betere bloem geeft.
Met een team van medewerkers dat in aantal varieert van 3 tot 30, afhankelijk van het seizoen, zorgen zij ervoor dat er jaarlijks zo’n 8 miljoen tulpen afgeleverd kunnen worden. Naast de bloemen teelt kwekerij Munster circa 40 hectare bollen op het land, deels om in de eigen kas tot tulp te kweken en deels voor de verkoop aan derden. Behalve de tulpenkwekerij is er ook een akkerbouwtak. Jaarlijks telen zij circa 13 hectare Spunta pootaardappelen die geëxporteerd worden naar landen als Algerije, Israel, Saoudi Arabië en Jamaica. Daarnaast worden er tarwe, graszaad en suikerbieten verbouwd.

Wij hadden helaas de pech dat de meeste tulpen al verwerkt waren zodat de kascomplexen bijna leeg waren. Buiten stonden de tulpen nog niet in bloei vanwege de lange periode met kou. Binnen aan de verwerkingsband konden wij die dag nog zien hoe het traject van plukken tot aan het bossen in zijn werk ging.
De tulpen worden met bol en al uit de grond getrokken en worden handmatig op een machine gelegd die de bol halveert zodat er twee centimeter meer steel overblijft. En dat kan soms net gunstiger zijn voor de veilingprijs.

Daarna zijn wij het bedrijf verder doorgelopen en werd ons een aantal koelcellen getoond waar de geboste tulpen in veilingkratten bewaard werden voor ze naar de veiling gaan.
Na het bedrijf bezichtigd te hebben stonden er als afsluiting van deze dag koffie of thee met Petit fours klaar. Er konden na afloop ook bosjes tulpen gekocht worden.
Al met al een zeer geslaagde dag waarin we veel gezien hebben en ging men tevreden naar huis.

Tekst en ©foto’s: André Hoffman en Greet Hoffman-Weijtze

View the embedded image gallery online at:
https://www.vo-ing.nl/verslagen2#sigProIdc972ea8725

Na een aantal miezerige dagen was het donderdag 26 oktober jl. bijna de mooiste dag van de week.
Opa’s en Oma’s uit Heerenveen, Zwolle, Arnhem, Dordrecht, Hilversum, Amstelveen en Amsterdam kwamen met hun kleinkinderen helemaal naar Enkhuizen. Dat bleek soms nog een hele toer vanwege de vele wegomleidingen.

Om half elf was de ontvangst met koffie en appeltaart, in de Blauwe Zaal. Voor de kinderen was er chocomelk of fristie met ook een punt appeltaart, mmm lekker, en daar bleven weinig stukjes van over. Daarna was het tijd om het sprookjes park in te gaan. Om half één konden 16 opa’s, oma’s en 18 kleinkinderen aanschuiven voor een goed verzorgd broodbuffet. Er was voor elk wat wils en een lekkere kroket. Voor in de namiddag werden er bonnen uitgedeeld voor een patatje met saus en frisdrank.

Na de lunch had men weer de hele middag de gelegenheid om nogmaals alles nog uitgebreider te bekijken. Er reed een treintje waar veelvuldig een ritje mee gemaakt werd, men kon in het schommelschip en er was een parcours paardrijden. In oldtimers konden kinderen zelf aan het stuur om een rondje te maken. We luisterden naar zingende standbeelden, keken door de ruiten in een kabouterdorp, bezochten een vliegende heks. Voor de kleintjes waren er lieveheersbeestjes dobberbootjes, keken we naar een sprookjesmusical en vertelde Vadertje Tijd over de jaargetijden. De kinderboerderij, een voliere met allerlei kleurrijke vogels en een hele grote speeltuin waar de kinderen zich konden uitleven maakten de dag helemaal af.

Al met al een zeer geslaagde dag en iedereen heeft genoten
(André Hoffman)

View the embedded image gallery online at:
https://www.vo-ing.nl/verslagen2#sigProId651ac4465c

Met Oma & Opa of Oma of Opa en de Stoomtram naar Sinterklaas op zijn Pakjesboot in Medemblik.

Zaterdagmiddag 24 november 2018 verzamelden zich 76 Oma’s & Opa’s en 65 kleinkinderen, waaronder kleine Hulppietjes, bij de Museumstoomtram te Hoorn.
Het was mooi, rustig weer maar wel koud en daar was iedereen gelukkig op gekleed. Na het inchecken kon men een plaatsje zoeken in de drie gereserveerde wagons voor de VO-INGgroep. Onze groep was niet de enige die op bezoek gingen bij Sinterklaas. In totaal trok de stoomlocomotief van de Pakjestram zo’n tien wagons.

Om 14.15 uur floot de hoofdconducteur voor vertrek en vertrokken wij richting Medemblik. De stoom uit de locomotief maakte de rijtuigen lekker warm. Onderweg werd er op warme of koude chocolademelk of limonade met een speculaasje getrakteerd. In Wognum kwamen er Zwarte Pieten aan boord, die ons in de tram gezelschap hielden. Uiteraard werden er pepernoten uitgedeeld en fotomomentjes gehouden. De Pieten brachten ons in Medemblik naar de steiger waar de Pakjesboot 14 van Sinterklaas werd verwacht. We zagen de Pakjesboot met veel zwaaiende Pieten aankomen varen.
Nadat de pakjesboot aangelegd had mocht iedereen aan boord. Kinderen kregen binnen een plaatsje aan de versierde voorkant van de boot. Dit alles geflankeerd door veel fotograferende Opa’s, Oma’s en andere aanwezige ouders. Sinterklaas nam plaats op zijn mooie zetel en de Pieten zongen met alle kinderen Sinterklaasliedjes.

De sfeer zat er goed in en geen kind was bang voor Sinterklaas. Natuurlijk gingen wij ook een stukje meevaren en had Sint voor ieder kind een cadeautje. Na het bezoek aan Sinterklaas en weer terug aan de steiger in Medemblik gingen allen met de Stoomtram richting Hoorn. Onderweg stapten de Zwarte Pieten in Wognum weer uit. De Pakjestram kwam in het in donker op een sfeervol station Hoorn aan. Het was voor jong en oud een onvergetelijke Sinterklaasmiddag.

André Hoffman

View the embedded image gallery online at:
https://www.vo-ing.nl/verslagen2#sigProId241764bbd1

 

 

 

Op woensdag 6 juni 2018 verzamelden zich tussen 10 en 10.30 uur 54 personen bij de terminal van de TESO in Den Helder voor een dagje Texel. De nieuwe veerboot de Texelstroom bracht ons binnen een half uur naar de veerhaven van Texel. Daar stond een bus voor ons klaar en voegden zich nog vier personen bij onze groep. Met een groep van 58 personen vertrok de bus naar Oude-Schild.

Museum Kaap-Skil
Hier had men de keuze om het Museum Kaap-Skil te bezoeken of Oude-Schild te verkennen. In het museum kon men archeologische vondsten uit schepen welke in de Waddenzee vergaan waren bekijken. Er was en speciale uitleg over het palmhoutwrak (schip met een lading palmhout), waarbij ook een goed geconserveerde zijden japon gevonden is. In de kelder van het museum is een heel groot panorama van de rede van Texel te zien. Vanaf deze rede vertrokken sinds 1600 de V.O.C. schepen naar Indië. Buiten, aan de achterzijde van het museum, waren huisjes ingericht met spullen uit grootmoeders tijd en opgedoken scheepsonderdelen. De molen was buiten bedrijf, men was bezig de kap met nieuw riet te dekken. Normaal is de molen in bedrijf en wekt men er elektriciteit mee op. Na het museumbezoek ging men via een hoge trap de dijk over naar Restaurant ´t Pakhuus. Hier genoten allen van een smakelijke vislunch.

Kotter
Om 14.00 uur wachtte de garnalenkotter op ons welke tegenover het restaurant aangemeerd lag. In een vaartocht van ongeveer twee uur werd het nodige door de schipper verteld en op garnalen gevist. Deze werden aan boord gekookt en machinaal gesorteerd op bijvangst, heel veel jonge platvis, kreeften en krabbetjes. Nu wordt de bijvangst nog terug gezet in zee. Komende jaren gaat dat veranderen en moet ook de bijvangst mee aan land waar ze vernietigd wordt naar nieuwe regels van de EU. Aan het eind van de vaart kon iedereen een zak gekookte garnaaltjes meenemen om thuis te pellen. Iets wat nog een heel priegel werk is. Om 16.15 uur stond de touringcar klaar, welke ons in een mooie busrit over het eiland naar Strandpaviljoen 17 bracht. Vanaf 17.00 uur hebben wij hier genoten van een uitstekend uitgebreide barbecue. Op tijd stond de bus weer klaar om ons naar de Veerhaven te brengen.
Met de laatste boot om 21.00 uur die dag keerden wij terug naar het vaste land. Ieder ging na een mooie zonnige dag tevreden naar huis.

Foto’s en tekst André Hoffman en Greet Hoffman-Weijtze

View the embedded image gallery online at:
https://www.vo-ing.nl/verslagen2#sigProId84cd15c5d6

Op 31 oktober 2018 was het zo ver. We waren toen in Ootmarsum. Een plaats liggend in een mooie omgeving in Overijssel. 

Leuk centrum rondom de RK kerk met diverse winkels waar je kunstvoorwerpen kunt kopen. Alleen al het prachtige weer die dag verhoogde de sfeer.

Krentewegge
Wij werden ontvangen in Gasterij Oatmossche met koffie en een heerlijke verse Twentse krentewegge.
Daarna werden we rond geleid in de brouwerij. Leuke presentatie in een uiterst nette en schone brouwerij. Men brouwt daar authentiek bier zonder toevoeging van allerlei smaakstoffen en andere elementen die niet thuis horen in puur bier. En het smaakt nog lekker ook want uiteraard mochten wij dit bier uitgebreid proeven.

Glasblazerij
Na een uitgebreide en prima verzorgde lunch gingen wij naar Glasblazerij Hotmark.
De eigenaar, Mark van oorsprong een Brit, is behalve een vakman ook nog een echte showman.
Met veel grappen en grollen bracht hij ons kennis bij van het glasblazen en ter plekke zagen we ook hoe hij een mooie schaal en rode roos uit glas maakte.

Kortom deze dag werd als erg plezierig en goed georganiseerd ervaren door onze leden hetgeen bleek uit ontvangen mails en persoonlijke bedankjes.

View the embedded image gallery online at:
https://www.vo-ing.nl/verslagen2#sigProId1d7637f52b

­