Verjongingskuur Duisburg
De stad Duisburg heeft de laatst decennia een ware verjongingskuur ondergaan, vooral door de herontwikkeling van de oude industrieterreinen aan de Ruhr. Hier zijn moderne groene woonwijken ontwikkeld. Niet al het industriële erfgoed is gesloopt. Een deel is behouden gebleven en heeft na ingrijpende verbouwingen nieuwe functies gekregen Een goed voorbeeld hiervan is een voormalige meelfabriek en graanopslag aan de oude haven. In de jaren 90 werd naar ontwerp van het fameuze Zwitserse architectenbureau Herzog en De Meuron dit complex verbouwd tot een museum voor moderne kunst met ruim 3000 m2 expositieruimte. Het complex kreeg de naam van de fabriek: Museum Küppersmühle für Moderne Kunst.
Spectaculair museum
In het museum Küppersmühle kreeg de imposante verzameling van Hans Grothe met meer de 800 werken van 80 moderne kunstenaars zijn plaats. Vanaf 2008 werd begonnen - eveneens naar ontwerp van Herzog en De Meuron - met vergroting van het complex. Deze complexe uitbreiding is in 2021 voltooid. Het resultaat is een imposant gebouw met ruimten die gekarakteriseerd worden door hoge, witte wanden en een vloer van grijs basalt. De trappenhuizen die de vele verdiepingen verbinden zijn adembenemend. Zoals het museum zelf schrijft: "Je voelt je als bezoeker in een gigantisch beeldhouwwerk". Het museum toont een indrukwekkend overzicht van de moderne, vooral Duitse kunst vanaf circa 1950 met als hoogtepunt een immens schilderij van Anselm Kiefer. Verder werk van Norbert Kricke, Ernst Wilhelm Nay, Antoni Tàpies, Markus Lüpertz, Gerhard Richter, Günther Förg. Eigenlijk te veel om op te noemen. Gidsen van het museum zullen ons rondleiden door de collectie.
Lehmbruck Museum
Op een flinke steenworp afstand van het centraal station van Duisburg ligt het Lehmbruck Museum. Het is een museum gewijd aan het werk van Wilhelm Lehmbruck (1881-1919). Hij behoort samen met Ernst Barlach, Georg Kolbe en Käthe Kollwitz tot de belangrijkste expressionistische beeldhouwers van Duitsland. Aanvankelijk maakte hij vooral naakte vrouwenfiguren, die voor de Eerste Wereldoorlog zeer bewonderd werden de toenmalige Europese avant-garde in de kunst
Door zijn traumatische ervaring als verpleegkundige tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het hartverscheurende lijden van de soldaten vanaf ongeveer 1915 het thema van zijn werk. Het resultaat zijn aangrijpende beelden, zoals De Gevallene, een gewonde man op handen en knieën kruipend. Beelden die een mens niet snel meer vergeet. De collectie staat in een gebouw waarin beelden helemaal tot hun recht komen en niets van de emotionele uitstraling afleidt. Dit bijzondere gebouw is ontworpen door de zoon Lehmbruck. Het museum toont behalve het werk van Lehmbruck ook een goed overzicht van de ontwikkeling van de beeldhouwkunst in de 20ste eeuw.
Een online lezing en musea bezoek Duisburg
Op 24 mei aanstaande organiseert Artetcetera in samenwerking met VO-ING Digitaal een excursie naar beide genoemde musea Duisburg. Voorafgaand aan de excursie zal Michiel Kersten op 22 mei in de avonduren een online lezing verzorgen over de collectie van het Lehmbruck Museum en kort stilstaan bij de collectie en de architectonische kenmerken van het Küppersmühle museum
Praktische informatie lezing en bezoek Duisburg
Programma
Lezing - donderdag 22 mei 20:00 uur tot 21:30 uur via Teams
Michiel Kersten licht het werk van Wilhelm Lehmbruck toe en plaatst dat in de context van de ontwikkeling van de Duitse beeldhouwkunst uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Lehmbruck in context door vergelijkingen met het werk van Ernst Barlach, Georg Kolbe, Käthe Kollwitz en Bernard Hoetger.Daarnaast zal hij aandacht geven aan de collectie van het Küppersmühle museum en zijn bijzondere buiten en vooral binnenarchtectuur.
Excursie zaterdag 24 mei
11.00 ontvangst koffie - gebak in het museum Küppersmühle
11:45 uur rondleiding in Museum Küppersmühle tot 13:15 uur. Rondleidingen door gids(en) van het museum (max 15 personen per groep).
13:30 uur lopen naar stadscentrum en om 14:00 uur vegetarisch/vegan restaurant LoLu, Clauberstraße 12 (super lekker!).
15:30 uur Lehmbruck Museum tot 17:00 uur: Rondleidingen door Michiel Kersten.
17:15 uur Aperitief en diner in Cafe Museum (nabij station). (facultatief)
19:25 uur Vertrek vanaf Duisburg Hbf naar Amsterdam. Aankomst 21:29 uur (directe verbinding - reistijd: 2:04 m) - 20:27 in Arnhem en 20:59 in Utrecht.
Meer informatie of inschrijven?
Klik hieronder op de "Lees meer" link.