Slider


(VOL) Woensdag 17 april 2019: Excursie Regeringscentrum in Den Haag.

Van 17 april 2019 08:15 tot 18:30

 binnehof2e kamer1    

Namens de Activiteitencommissie van VO-ING Noord nodigen wij u uit voor een interessante excursie naar het Regeringscentrum in Den Haag.
Deze excursie wordt verzorgd door de Stichting Pro Demos waarvan u onderstaand de doelstelling vindt.

Woensdag 17 april 2019 8.15 uur

Wij reizen per luxe touringcar van Paulusma uit Drachten. Opstaplocatie: Drachten: Transferium Zonnedauw. Tijd: 8.15 uur.
Het Transferium ligt centraal in Noord Nederland en dus voor de leden uit de noordelijke provincies goed en binnen een redelijke tijd bereikbaar. Inschrijving staat natuurlijk open voor alle leden.
Echter wegens reistijd en afstand kan niet worden afgeweken van opstapplaats en tijd.

Helaas kunnen we geen andere stopplaatsen invoegen omdat de rondleidingen beginnen om 11.20 uur en vervallen als we niet tijdig aanwezig zijn. En de kosten daarvan ad. € 330 per rondleiding wel betaald moeten worden.

In de bus zal een lunchpakket worden uitgereikt zodat we zonder tussenstop kunnen doorrijden.
Bij aankomst in Den Haag wordt de groep in tweeën gesplitst. De eerste groep vertrekt om 11.20 uur voor de 1.5 uur durende rondleiding en de tweede groep om 12.15 uur.
U heeft dus achteraf of vooraf nog enige tijd voor een wandeling b.v. langs de Hofvijver en het Mauritshuis.

In de bus maken we bekend wanneer en waar we weer vertrekken uit den Haag. Dat zal vroeg in de middag zijn.

Let op:
De Ridderzaal en de filmzaal zijn niet toegankelijk voor mensen die zeer slecht ter been zijn, omdat deze alleen per trap bereikbaar zijn. In de Eerste en Tweede Kamer gelden veiligheidsmaatregelen, zie ook https://www.tweedekamer.nl/contact_en_bezoek/bezoek_de_tweede_kamer
Onder andere zal uw bagage worden gescand en desgevraagd moet een ID bewijs getoond worden. Fotograferen is niet overal toegestaan. 

Terugreis
Op de terugreis gaan we in Joure gezellig napraten en genieten van een diner. Om plm. 18.30 uur zijn we terug in Drachten.

Kosten
De kostprijs van deze excursie is € 60,- per deelnemer waarvan de VO-ING bereid is 20 euro  bij te dragen. U betaalt dus €40,- per persoon.
De incasso van dit bedrag wordt verzorgd door de Vereniging. Maximaal aantal deelnemers: 50 (capaciteit van de bus)

Huis voor democratie en rechtsstaat
Pro Demos is het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’. Pro Demos legt uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat en laat zien wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen in de gemeente, het waterschap, de provincie, het land en Europa.

Het Bezoekerscentrum van Pro Demos staat recht tegenover het Binnenhof in Den Haag. Vanuit die plek bieden ze rondleidingen, educatieve programma’s, debatten, exposities, cursussen en ook zaalruimte. Jaarlijks ontvangen ze tienduizenden scholieren, studenten, leden van politieke organisaties, toeristen en andere geïnteresseerden, die ervaren hoe politiek, democratie en rechtsstaat functioneren. Pro Demos werkt samen met gemeenten, provincies, rechtbanken en onderwijsinstellingen. Met behulp van de cursusprogramma’s, begeleiders en lesmaterialen leggen zij uit hoe je bijvoorbeeld gemeenteraadslid kunt worden, waar de provincie over gaat, of hoe een rechtszaak verloopt.

Pro Demos doet onderzoek naar onderwerpen als burgerparticipatie en de diversiteit van de volksvertegenwoordiging. Ook organiseren ze colleges, cursussen, evenementen en debatten en geven ze informatieve publicaties uit die vaak gratis te downloaden zijn. Voor internet maken ze digitale tools zoals de StemWijzer.

Een deel van de inkomsten van Pro Demos bestaat uit subsidie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Daarnaast ontvangt ProDemos voor afzonderlijke projecten subsidie van derden. Eigen inkomsten verwerven ze door diensten aan te bieden aan gemeenten, provincies en andere opdrachtgevers.

Contactpersoon: Ben Douwes 050-5016675 06 54921144 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


­