Slider
Maximaal aantal deelnemers: 25
Nog beschikbare plaatsen: 0

VO-ING Digitaal: dinsdag 16 maart - Reis door de Republiek in 1650!

Van 16 maart 2021 tot 21:30 uur.
Bij Digitaal

U kunt helaas niet meer inschrijven.

Reis door de Republiek in 1650!

 Mariakerk Pieter Saenredam1663 Boijmans van Beuningen KopieAdriaen van Ostade The Interior of an Inn 1 495x400 Kopie


In samenwerking met Michiel Kersten van Artetcetera bieden wij u deze digitale kunstreis door de Republiek der Nederlanden aan. In 5 digitale bijeenkomsten vertellen Michiel en zijn collega’s Emmelie en Thera u alles over de kunst in deze gouden eeuw. Zij zullen u begeleiden op uw virtuele reis op een enthousiaste, boeiende en inspirerende wijze.

Data/Tijden:
Dinsdag 16 maart
Dinsdag 30 maart
Dinsdag 13 april
Woensdag 19 mei
Dinsdag 25 mei

Altijd in de avond van 20.00 tot uiterlijk 21.30 uur, met halverwege een korte pauze.
Tijdens deze virtuele rondreis door de Republiek der Nederlanden op de vijf genoemde data bezoeken wij 5 à 6 plaatsen. Tijdens de rondreis kiezen de deelnemers gezamenlijk 2 steden en musea die in het najaar daadwerkelijk met een rondleiding bezocht zullen worden. Uiteraard onder het voorbehoud dat de corona maatregelen dat toelaten. De deelnemers aan de digitale kunstreis door de Republiek krijgen bij inschrijving voor deze activiteiten per stad/museum € 10,- korting.

Kosten
Voor deze cursus rekenen wij een eigen bijdrage van € 45,-.
Er is plaats voor maximaal 25 deelnemers en de cursus vindt daadwerkelijk doorgang bij minimaal 15 deelnemers.
Nadat u zich heeft ingeschreven ontvangt u circa 1 week voorafgaand aan de sessie een e-mailbericht met de link en nadere instructies.

Over de inhoud van de cursus
Een jonge kunstliefhebber reist in 1650 vanuit zijn woonplaats Haarlem per trekschuit, beurtschip en koets door de Republiek op zoek naar de kunst van zijn tijd. Over de Haarlemse kunst hoef je hem niets te vertellen. Hij is een bewonderaar van het werk van Frans Hals, Pieter Saenredam, Johannes Verspronck, de gebroeders Van Ostade en de vele andere schilders uit zijn stad. Maar hij wil zijn horizon verbreden. Dus besluit hij om op pad te gaan. Welke steden gaat hij bezoeken? Wie zijn de kunstenaars die er op dat moment de dienst uitmaken? In deze cursus volgen wij de reis van onze Haarlemse kunstliefhebber op de voet en kijken over zijn schouder mee naar zijn ontmoetingen in Leiden, Delft, Dordrecht, Utrecht en Zwolle met de bekendste kunstenaars zijn tijd.

Leiden
De eerste stad die hij aandoet is Leiden, waar Gerrit Dou naam maakt met zijn uiterst precieze manier van schilderen en daarmee de basis legt voor de latere Leidse fijnschilders. De genrestukken die hij en zijn leerlingen Frans van Mieris en Gabriël Metsu schilderen, vinden gretig aftrek bij het koopkrachtige publiek.

Delft
Per trekschuit over de Vliet vervolgt hij zijn kunstreis. Een uur of drie later is hij in Delft om het werk van de architectuurschilders Gerrit Houckgeest en Emmanuel de Witte te bekijken. Zij schilderen voornamelijk kerkinterieurs met veel aandacht voor licht- en ruimtewerking. Pieter de Hooch en Johannes Vermeer zullen hier in hun geschilderde interieurs mee door gaan. Carel Fabritius, die enkele jaren later zo tragisch zou omkomen in de Delftse buskruitramp, staat aan het begin van zijn veelbelovende carrière

Dordrecht
De familie Cuyp beheerst het kunstleven in Dordrecht: Jacob, zijn halfbroer Benjamin en zijn zoon Albert. De laatste heeft succes met zijn sfeervolle landschappen in avondlicht. Nicolaes Maes keert na zijn opleiding bij Rembrandt in Amsterdam terug naar zijn geboorteplaats en wordt een gevierd schilder van portretten en genrestukken.

Utrecht
De reis gaat verder naar Utrecht, de stad waar de Caravaggisten naam hebben gemaakt. De invloed van deze stroming, die inmiddels over zijn hoogtepunt heen is, galmt na in het late werk van Gerrit van Honthorst. Jan Baptist Weenix, een leerling van de inmiddels hoogbejaarde Abraham Bloemaert, schildert italiaanse landschappen en stillevens.

Zwolle
Ook in de provincie zijn belangrijke kunstenaars werkzaam, zoals in Zwolle en Deventer. Wie Zwolle bezoekt kan niet om de familie Ter Borch heen. Vader Gerard onderwijst zijn getalenteerde kinderen zelf in de tekenkunst. Dochter Gesina brengt het getekende oeuvre van de familie bijeen in drie albums. Haar broer Gerard de Jonge is een gevierde schilder van portretten en genrestukken. Slechts twee jaar eerder had Gerard de ondertekening van de vredesverdragen van Osnabrück en Münster vastgelegd.

Leeuwarden
Als de tijd het toelaat reist onze kunstliefhebber door naar Leeuwarden, waar de Friese elite zich laat portretteren door Wijbrand de Geest. De bloemschilderes Margaretha de Heer is een van de weinige vrouwelijke kunstenaars in die tijd.

Het reisschema:
Leiden: door Emmelie de Mol van Otterloo
Delft: door Michiel Kersten
Dordrecht: door Thera Folmer-von Oven
Utrecht: door Emmelie de Mol van Otterloo
Zwolle en Leeuwarden: door Thera Folmer-von Oven

Over de reisleiders:
Artetcetera is een samenwerkingsverband van Emmelie de Mol van Otterloo, Thera Folmer-von Oven en Michiel Kersten. Zij zijn kunsthistorici en gepassioneerde vertellers over kunst & cultuur. Specialiteit is de Nederlandse kunst uit de 15de t/m de 18de eeuw, maar ook de Europese moderne kunst (1850-1920) heeft hun liefde.

 

 

 

 

­